Здравейте, трябва да попълня ГДД на служителка с ТЕЛК за връщане на ДОД за 2012 г.
Въпроса ми е ГД за коя година трябва да е за 2013г. или 2012г.?
Здравейте, процедурата по заличаване на ЕТ е приключила, но ЕТ-то е имало дейност за първото тримесечие на 2013г. Въпроса ми е трябва ли да подам ГДД за 2013г.?
Не е, но понеже тя сама си плаща осигуровките, на този етап няма възможност и на БТ не иска да ходи. От септември детето й е на детска градина и ще започне работа, тогава нещата ще стоят по друг начин.
Благодаря, Елена.  :flowers:
Здравейте,
след изтичане на неплатения отпуск по чл.167а, мога ли по искане на майката да я пусна в неплатен отпуск по чл.160 ал.1 от КТ ?
В платежното за авансовата вноска за наредител е попълнен Булстата, а Декларацията по чл.55 е подадена от ЕГН-то на собственика на ЕТ. За І-во тримесеч. и на двете е попълнен Булстат.
Трябва ли сега да прехвърля авансовата вноска на ЕГН-то на собстевника или да подам корегираща декларация ?  :(
Внесен е авансова вноска 10 % за наем от БУЛСТАТ на ЕТ. За І-во тримесечие и вноската и данъка са по БУЛСТАТ.  Но Декларацията по чл.55, ал.1 се подава за ІІ-ро /от сайта на НАП с електронен подпис/  от самоосигуряващото лице по ЕГН.
Трябва ли вноската за първо тримесечие да се прехвърли на ЕГН ?
Знае ли някой колко е лихвата за невнесено ДДС в срок / 3 месеца не са внасяли / ?
Благодаря ви Делфи и Елена ! :flowers:
Елена, напълно съм съгласна с теб, че е дискриминация, до миналата година и бащите СОЛ нямаха право на 15- дни бащинство, но от тази година вече имат право, дано и това с майките го оправят.
И аз какво да правя тогавааааа  :(
Цитираха ми ето този член от КТ и според служителка в НАП, майката не е по трудово правоотнешение и поради тази причина нямала право да полза неплатен отпуск.

" Чл. 167а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) (1) След използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 всеки от родителите (осиновителите), ако работят по трудово правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. "

И аз вече не знам какво да правя, иска ми се без допълнителни усложнения стане всичко ........
Другият управител не е спирал дейност и се е осигурявал и продължава да се осигурява, но ми казаха, че понеже майката е самоосигуряващо се лице, тя няма право на неплатен отпуск, т.к. той се дава само на лица, които са наети на трудов договор. За това си мисля дали ще е правилно да спрем осигуряването и да си внася само здравна осигуровка като безработна ?!?
Да, фирмата работи, и управител е, представляват дружеството заедно и поотделно. Какво да правим ?   
Здравей, tinch. Имам почти аналогичен случай на твоя и ми интересно как сте постъпили.
Благодаря предварително !